Tuesday, January 17, 2012

Fur Seal


There are many species of seals named for the fine fur that makes them so attractive to hunters. The large northern fur seal, found in chilly northern waters, was hunted to near extinction during the 19th century. These animals were protected by law in 1911, and populations later rebounded to 1.3 million animals.
There are eight species of southern fur seals, all smaller than their northern relative. They include the Guadalupe fur seal of Baja California, the South African fur seal, the South American fur seal, and the Australian fur seal.
Fur seals have sharp eyesight and keen hearing. They have small ears, unlike the earless or hair seals.
Although they breathe air, seals are most at home in the water and may stay at sea for weeks at a time eating fish, squid, birds, and tiny shrimp-like krill. Fur seals may swim by themselves or gather in small groups.
When breeding season arrives, however, these social animals gather on shore in very large numbers. Powerful males, known as bulls, establish territories and gather harems of up to 40 females, battling their rivals to establish dominance. During this season, coastlines are filled with roaring, growling, honking seals.
Female fur seals, or cows, give birth during this breeding season, then mate again just a few days later. The following year they will return to give birth to a single pup after a nearly yearlong pregnancy, and mate once again to continue the cycle.
Many fur seal populations have not rebounded from extensive hunting, and now face additional threats from climate change and overfishing, which can limit their prey.

Bactrian Camel


Bactrian camels have two humps rather than the single hump of their Arabian relatives. The humps function the same way—storing fat which can be converted to water and energy when sustenance is not available. These humps give camels their legendary ability to endure long periods of travel without water, even in harsh desert conditions. As their fat is depleted, the humps become floppy and flabby.
Bactrian camels live not in shifting Sahara sands but in Central and East Asia's rocky deserts. Temperatures in these locales can become searingly hot—over 100°F (38°C) in summer. Yet they can also drop to –20°F (-29°C) in winter. Bactrian camels have developed special adaptations to allow them to survive in such a brutal environment. One is a thick, shaggy coat that protects them in winter and falls away as seasons change and temperatures rise.
Like Arabian camels, Bactrians rarely sweat, helping them conserve fluids for long periods of time. In winter, plants may yield enough moisture to sustain a camel without water for several weeks.
When camels do refill, however, they soak up water like a sponge. A very thirsty animal can drink 30 gallons (135 liters) of water in only 13 minutes.
Like Arabian camels, Bactrians' nostrils close to keep sand at bay, and their bushy eyebrows and two rows of long eyelashes protect their eyes. Big, flat footpads help them navigate the rough rocky terrain and shifting desert sands without sinking under their own massive bulk or the weight of heavy packs.

Thursday, January 12, 2012

Lion


Lions are the only cats that live in groups, which are called prides. Prides are family units that may include up to three males, a dozen or so females, and their young. All of a pride's lionesses are related, and female cubs typically stay with the group as they age. Young males eventually leave and establish their own prides by taking over a group headed by another male.
Only male lions boast manes, the impressive fringe of long hair that encircles their heads. Males defend the pride's territory, which may include some 100 square miles (259 square kilometers) of grasslands, scrub, or open woodlands. These intimidating animals mark the area with urine, roar menacingly to warn intruders, and chase off animals that encroach on their turf.
Female lions are the pride's primary hunters. They often work together to prey upon antelopes, zebras, wildebeest, and other large animals of the open grasslands. Many of these animals are faster than lions, so teamwork pays off.
After the hunt, the group effort often degenerates to squabbling over the sharing of the kill, with cubs at the bottom of the pecking order. Young lions do not help to hunt until they are about a year old. Lions will hunt alone if the opportunity presents itself, and they also steal kills from hyenas or wild dogs.
Lions have been celebrated throughout history for their courage and strength. They once roamed most of Africa and parts of Asia and Europe. Today they are found only in parts of sub-Saharan Africa, except for one very small population of Asian lions that survives in India's Gir Forest.

Leopard

Leopards are graceful and powerful big cats closely related to lions, tigers, and jaguars. They live in sub-Saharan Africa, northeast Africa, Central Asia, India, and China. However, many of their populations are endangered, especially outside of Africa.
The leopard is so strong and comfortable in trees that it often hauls its kills into the branches. By dragging the bodies of large animals aloft it hopes to keep them safe from scavengers such as hyenas. Leopards can also hunt from trees, where their spotted coats allow them to blend with the leaves until they spring with a deadly pounce. These nocturnal predators also stalk antelope, deer, and pigs by stealthy movements in the tall grass. When human settlements are present, leopards often attack dogs and, occasionally, people.
Leopards are strong swimmers and very much at home in the water, where they sometimes eat fish or crabs.
Female leopards can give birth at any time of the year. They usually have two grayish cubs with barely visible spots. The mother hides her cubs and moves them from one safe location to the next until they are old enough to begin playing and learning to hunt. Cubs live with their mothers for about two years—otherwise, leopards are solitary animals.
Most leopards are light colored with distinctive dark spots that are called rosettes, because they resemble the shape of a rose. Black leopards, which appear to be almost solid in color because their spots are hard to distinguish, are commonly called black panthers.

Great Horned Owl

The great horned owl is the most common owl of the Americas, easily recognizable because of the feather tufts on its head. These "plumicorns" resemble horns or, to some, catlike ears.
Great horned owls are adaptable birds and live from the Arctic to South America. They are at home in suburbia as well as in woods and farmlands. Northern populations migrate in winter, but most live permanently in more temperate climes.
The birds nest in tree holes, stumps, caves, or in the abandoned nests of other large birds. Monogamous pairs have one to five eggs (two is typical), both the male and female incubate, and the male also hunts for food. Owls are powerful birds and fiercely protective parents. They have even been known to attack humans who wander too close to their young.
Like other owls, these birds have an incredible digestive system. They sometimes swallow their prey whole and later regurgitate pellets composed of bone, fur, and the other unwanted parts of their meal. Owls are efficient nighttime hunters that strike from above, and use their powerful talons to kill and carry animals several times heavier than themselves. Owls prey on a huge variety of creatures, including raccoons, rabbits, squirrels, domestic birds, falcons, and other owls. They regularly eat skunks, and may be the only animal with such an appetite. They sometimes hunt for smaller game by standing or walking along the ground. Owls have even been known to prey upon unlucky cats and dogs.
Great horned owls are largely nocturnal so they can be difficult to spot.

Grizzly Bear


The grizzly bear is a North American subspecies of the brown bear.
These awe-inspiring giants tend to be solitary animals—with the exception of females and their cubs—but at times they do congregate. Dramatic gatherings of grizzly bears can be seen at prime Alaskan fishing spots when the salmon run upstream for summer spawning. In this season, dozens of bears may gather to feast on the fish, craving fats that will sustain them through the long winter ahead.
Brown bears dig dens for winter hibernation, often holing up in a suitable-looking hillside. Females give birth during this winter rest and their offspring are often twins.
Grizzly bears are powerful, top-of-the-food-chain predators, yet much of their diet consists of nuts, berries, fruit, leaves, and roots. Bears also eat other animals, from rodents to moose.
Grizzlies are typically brown, though their fur can appear to be white-tipped, or grizzled, lending them their traditional name.
Despite their impressive size, grizzlies are quite fast and have been clocked at 30 miles (48 kilometers) an hour. They can be dangerous to humans, particularly if surprised or if humans come between a mother and her cubs.
Grizzlies once lived in much of western North America and even roamed the Great Plains. European settlement gradually eliminated the bears from much of this range, and today only about 1,000 grizzlies remain in the continental U.S., where they are protected by law. Many grizzlies still roam the wilds of Canada and Alaska, where hunters pursue them as big game trophies.

Gray Wolf


Wolves are legendary because of their spine-tingling howl, which they use to communicate. A lone wolf howls to attract the attention of his pack, while communal howls may send territorial messages from one pack to another. Some howls are confrontational. Much like barking domestic dogs, wolves may simply begin howling because a nearby wolf has already begun.
Wolves are the largest members of the dog family. Adaptable gray wolves are by far the most common and were once found all over the Northern Hemisphere. But wolves and humans have a long adversarial history. Though they almost never attack humans, wolves are considered one of the animal world's most fearsome natural villains. They do attack domestic animals, and countless wolves have been shot, trapped, and poisoned because of this tendency.
In the lower 48 states, gray wolves were hunted to near extinction, though some populations survived and others have since been reintroduced. Few gray wolves survive in Europe, though many live in Alaska, Canada, and Asia.
Red wolves live in the southeastern United States, where they are endangered. These animals actually became extinct in the wild in 1980. Scientists established a breeding program with a small number of captive red wolves and have reintroduced the animal to North Carolina. Today, perhaps 100 red wolves survive in the wild.
The maned wolf, a distant relative of the more familiar gray and red wolves, lives in South America. Physically, this animal resembles a large, red fox more than its wolf relatives.
Wolves live and hunt in packs of around six to ten animals. They are known to roam large distances, perhaps 12 miles (20 kilometers) in a single day. These social animals cooperate on their preferred prey—large animals such as deer, elk, and moose. When they are successful, wolves do not eat in moderation. A single animal can consume 20 pounds (9 kilograms) of meat at a sitting. Wolves also eat smaller mammals, birds, fish, lizards, snakes, and fruit.
Wolfpacks are established according to a strict hierarchy, with a dominant male at the top and his mate not far behind. Usually this male and female are the only animals of the pack to breed. All of a pack's adults help to care for young pups by bringing them food and watching them while others hunt.

Coyote

The coyote appears often in the tales and traditions of Native Americans—usually as a very savvy and clever beast. Modern coyotes have displayed their cleverness by adapting to the changing American landscape. These members of the dog family once lived primarily in open prairies and deserts, but now roam the continent's forests and mountains. They have even colonized cities like Los Angeles, and are now found over most of North America. Coyote populations are likely at an all-time high.
These adaptable animals will eat almost anything. They hunt rabbits, rodents, fish, frogs, and even deer. They also happily dine on insects, snakes, fruit, grass, and carrion. Because they sometimes kill lambs, calves, or other livestock, as well as pets, many ranchers and farmers regard them as destructive pests.
Coyotes are formidable in the field where they enjoy keen vision and a strong sense of smell. They can run up to 40 miles (64 kilometers) an hour. In the fall and winter, they form packs for more effective hunting.
Coyotes form strong family groups. In spring, females den and give birth to litters of three to twelve pups. Both parents feed and protect their young and their territory. The pups are able to hunt on their own by the following fall.
Coyotes are smaller than wolves and are sometimes called prairie wolves or brush wolves. They communicate with a distinctive call, which at night often develops into a raucous canine chorus.

Arctic Rabit (Hare)

The arctic hare lives in the harsh environment of the North American tundra. These hares do not hibernate, but survive the dangerous cold with a number of behavioral and physiological adaptations. They sport thick fur and enjoy a low surface area to volume ratio that conserves body heat, most evident in their shortened ears. These hares sometimes dig shelters in snow and huddle together to share warmth.
Hares are a bit larger than rabbits, and they typically have taller hind legs and longer ears. Like other hares and rabbits, Arctic hares are fast and can bound at speeds of up to 40 miles (60 kilometers) an hour. In winter, they sport a brilliant white coat that provides excellent camouflage in the land of ice and snow. In spring, the hare's colors change to blue-gray in approximation of local rocks and vegetation.
Arctic hares are sometimes loners but they can also be found in groups of dozens, hundreds, or even thousands of individuals. Unlike many mammals, arctic hare groups disperse rather than form during mating season. Animals pair off and define mating territories, though a male may take more than one female partner.
Females give birth to one litter per year, in spring or early summer. Two to eight young hares grow quickly and by September resemble their parents. They will be ready to breed the following year.
Food can be scarce in the Arctic, but the hares survive by eating woody plants, mosses, and lichens which they may dig through the snow to find in winter. In other seasons they eat buds, berries, leaves, roots, and bark.
Traditionally, the arctic hare has been important to Native Americans. These fairly plentiful animals are hunted as a food resource and for their fur, which is used to make clothing.

Friday, January 6, 2012

Black Mamba

Black mambas are fast, nervous, lethally venomous, and when threatened, highly aggressive. They have been blamed for numerous human deaths, and African myths exaggerate their capabilities to legendary proportions. For these reasons, the black mamba is widely considered the world’s deadliest snake.
Black mambas live in the savannas and rocky hills of southern and eastern Africa. They are Africa’s longest venomous snake, reaching up to 14 feet (4.5 meters) in length, although 8.2 feet (2.5 meters) is more the average. They are also among the fastest snakes in the world, slithering at speeds of up to 12.5 miles per hour (20 kilometers per hour).
They get their name not from their skin color, which tends to be olive to gray, but rather from the blue-black color of the inside of their mouth, which they display when threatened.
Black mambas are shy and will almost always seek to escape when confronted. However, when cornered, these snakes will raise their heads, sometimes with a third of their body off the ground, spread their cobra-like neck-flap, open their black mouths and hiss. If an attacker persists, the mamba will strike not once, but repeatedly, injecting large amounts of potent neuro- and cardiotoxin with each strike.
Before the advent of black mamba antivenin, a bite from this fearsome serpent was 100 percent fatal, usually within about 20 minutes. Unfortunately, antivenin is still not widely available in the rural parts of the mamba’s range, and mamba-related deaths remain frequent.
The black mamba has no special conservation status. However, encroachment on its territory is not only putting pressure on the species but contributes to more potentially dangerous human contact with these snakes.

Thursday, January 5, 2012

Pileated Woodpecker

Pileated woodpeckers are the largest of the common woodpeckers found in most of North America. These crow-sized birds present a memorable sight with their zebra-striped heads and necks, long bills, and distinctive red crests.
Pileated woodpeckers forage for their favorite meal, carpenter ants, by digging large, rectangular holes in trees. These holes can be so large that they weaken smaller trees or even cause them to break in half. Other birds are often attracted to these large openings, eager to access any exposed insects.
Pileated woodpeckers do not discriminate between coniferous and deciduous trees—as long as they yield the ants and beetle larvae that make up much of the birds' diet. Woodpeckers sometimes access these morsels by peeling long strips of bark from the tree, but they also forage on the ground and supplement their diet with fruits and nuts.
The enthusiastic drumming that creates such holes sounds like a loud hammering, and is audible for a great distance. Woodpeckers also drum to attract mates and to announce the boundaries of their territories. Pairs establish territories and live on them all year long.
The birds typically choose large, older trees for nesting and usually inhabit a tree hole. In eastern North America, pileated woodpeckers declined as their forest habitats were systematically logged in the 19th and 20th centuries. In recent decades, many forests have regenerated, and woodpecker species have enjoyed corresponding growth. The birds have proven to be adaptable to changing forest conditions.

Sunday, December 25, 2011

Chipmunk

Lively and speedy critters, chipmunks are small members of the squirrel family. Their pudgy cheeks, large, glossy eyes, stripes, and bushy tails have made them a favorite among animators, and landed them a series of starring roles in Hollywood.
Of the 25 species of chipmunks, all but one, Asia’s Tamias sibiricus, is found in North America. Ranging from Canada to Mexico, they are generally seen scampering through the undergrowth of a variety of environments from alpine forests to shrubby deserts. Some dig burrows to live in, complete with tunnels and chambers, while others make their homes in nests, bushes, or logs.
Depending on species, chipmunks can be gray to reddish-brown in color with contrasting dark and light stripes on the sides of their face and across their back and tail. They range in size from the least chipmunk, which, at 7.2 to 8.5 inches (18.5 to 21.6 centimeters) and 1.1 to 1.8 ounces (32 to 50 grams), is the smallest chipmunk, to the Eastern chipmunk, which grows up to 11 inches (28 centimeters) and weighs as much as 4.4 ounces (125 grams).
Chipmunks generally gather food on the ground in areas with underbrush, rocks, and logs, where they can hide from predators like hawks, foxes, coyotes, weasels, and snakes. They feed on insects, nuts, berries, seeds, fruit, and grain which they stuff into their generous cheek pouches and carry to their burrow or nest to store. Chipmunks hibernate, but instead of storing fat, they periodically dip into their cache of nuts and seeds throughout the winter.
Their shrill, repeated, birdlike chirp is usually made upon sensing a threat but is also thought to be used as a mating call by females. Chipmunks are solitary creatures and normally ignore one another except during the spring, when mating takes place. After a 30-day gestation, a litter of two to eight is born. The young stay with their parents for two months before they begin to gather their own provisions for the winter ahead.
For the most part, chipmunks, although susceptible to forest fragmentation, are not currently threatened. However, the Palmer’s chipmunk (Tamias palmeri) is considered a vulnerable species.